ZING HARD! en de wereld is een koude wereld.

Een theatraal liedprogramma waarin zangeres Nike van Essen samen met pianist Dennis Broeders zoekt naar de actuele betekenis van Brechts liederen.

“Dit vlijmscherpe zwart-komische materiaal is een aanklacht tegen oorlog, onderdrukking, uitbuiting en armoede. Ik voel het ook als een oproep- en een ode aan onze menselijkheid.”

Als geen ander dichtte de schrijver van de beroemde zin ‘Eerst komt het vreten, dan pas de moraal’ over de keiharde en lelijke werkelijkheid van de moderne gewone mens. Klaarblijkelijk uit diepe verontwaardiging kiest Brecht ervoor om direct en zonder mooischrijverij te vertellen van de harde realiteit die hij overal om zich heen ziet. Het resultaat: vlijmscherpe en zwartkomische aanklachten tegen oorlog, onderdrukking, uitbuiting en armoede. Brecht vond zelf dat zijn teksten zoveel mogelijk gespeeld of gezongen moesten worden. Hij hoopte daarmee een groot publiek te bereiken dat wat van zijn werk zou kunnen leren. De vraag is: heeft de mensheid dat gedaan? En zo niet, kunnen we er ruim 75 jaar na dato in een bescheiden omvang alsnog een poging toe wagen?
Speciaal voor deze voorstelling zijn een tiental nieuwe vertalingen gemaakt van vooral de liederen die Eisler op muziek zette.

Idee/Zang & spel/pop & houtsnede: Nike van Essen

Piano: Dennis Broeders
Vormgeving: Anniq Nahumury
Vertalingen: Joost Dekker

 


LET OP:

ZING HARD! komt graag thuis!
We trekken met ons explosieve liedprogramma over kou, eenzaamheid en het menselijk falen de warmte van de huiskamers in.
We stoffen Bertolt Brecht af met nieuwe Nederlandse vertalingen, en zoeken naar hun actuele betekenis. Een uur vol vlijmscherpe teksten en zinderende muziek.
Neem vooral contact met me op als jij en je piano ons een warm welkom willen heten.